Menot tulojen mukaan!

Vastaus L-U:n päivän tekstari lauantaina 25.2.

Samassa tekstarissa kysyttiin myös, kuka olisi valtuutettu, joka vastustaisi verojen korotuksia?

Paras vastaus kysyjälle, ilmoittaudu nopeasti kuntavaaliehdokkaaksi jollekin listalle 28.2. mennessä. Vain osallistumalla voi vaikuttaa.

Mutta ei yksi valtuutettu saa mitään aikaan, pitää olla monien demokraattinen ja yksimielinen päätös asiasta. Ja tässä tämä ongelma sitten onkin; me nykyiset valtuutetut olemme niin eri mieltä rahan käytöstä.

Minun mielestäni

Kaupungin muutoksen pitää näkyä strategiassa.

Uuden valtuuston tulee ensi töikseen päivittää Lohjan kasvustrategia, jonka nykyinen valtuusto on vahvistanut 11.9.2013 vuosiksi 2013-2021. Tällainen strategia on yleispiirteinen ja jokaisen tilinpäätöksen jälkeen pitäisi strategia tarkastaa ajanmukaiseksi. Toivottavasti tuleva valtuusto tekee sen pikaisesti.

Tämä Lohjan kasvustrategia-vihkonen on tässä edessäni ja siitä löytyy monia uudistettavia tavoitteita, jotka pitää muuttaa tähän aikaan toimiviksi ja toteutuskelpoisiksi.

Edelleen minun mielestäni

Hallinto tulee nostaa säästöissä keskusteluun.

Lohjalla voi pian olla tuplahallinto. Täytyy löytää keinoja, joilla tehokkuutta nostetaan ja hakemalla hakea tehtäviä, joista karsia. Hallinto kyllä keksii tehtäviä itselleen.

Mietin kysymyksiä:

Onko nyt jo varauduttu Soten tuleviin muutoksiin? Maakunta ei maksa kaikkia soten kuluja, vaan voimaan tulee rahoitusrajoittimet ja osa kustannuksista siirtyy edelleen kunnalle. Toimeentuloasiat siirtyivät Kelalle, miten siihen henkilöstömuutokseen varauduttiin?

Strategiassa mainitaan kaivoksen kehittäminen. Kaivos herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Jossain vaiheessa on noussut esiin taas elämyskaivos, vaikka jossain vaiheessa ajatus taidettiin ihan yhdessä päättää ”haudata”. Kaivoksen kehittäminen on tosi rahasyöppötoteutus. Kaikkine vuokrineen (hissi, maa- ja vastaanottorakennus) kaivoksen menot ovat nyt ainakin 180 000€/vuosi, pelkät vuokrat siis. En tiedä tarkkaan nyt muita kuluja, mutta mielestäni tämä on hukkaan heitettyä rahaa, pienemmällä pärjättäisiin.

Monissa keskusteluissa on puhuttu säästöistä ja henkilöstön vähentämisestä esim. eläkkeelle siirtymisien yhteydessä. Mutta kuitenkin lehtitietojen ja –haastattelujen perusteella uusia ihmisiä palkataan.

Muuttuikohan mikään organisaatiomuutoksessa uusia nimiä keksimällä?

Tekstarin kysyjälle

Olen itse valtuutettuna ollut mukana noissa päätöksissä, joko äänestänyt puolesta tai vastaan. Päätöksenteossa on käytössä myös poliittiset ryhmäpäätökset, joissa ollaan mukana, olet sitten asiasta mieltä mitä tahansa. Eli yksin et voi mitään, vastauksena tehtyyn kysymykseen.

Lohjan nykyisessä strategiassa Lohjan arvoissa on avoimuus. Se on arvokas asia, jota pitää kunnioittaa, mutta viime päivien valtakunnallisten uutistenkin mukaan pitää paikkansa, että ”avoimuus tekee kipeää” ja ”totuuden puhujalle ei löydy yösijaa”.

Lohjan valtuusto päätti 14.12.2016 kokouksessaan Tiedolla johtamisesta, mikä tarkoittaa asianmukaisen ja ajantasaisen tiedon tuottamista päätöksentekijöille.

Tulevien päätöksentekijöiden ja kaupungin virkamiesten tulee ottaa toimintansa pohjaksi nuo kaksi edellä mainittua asiaa: avoimuus ja tiedolla johtaminen, koska kaupungin asukkaiden ja eri ryhmien sananvalta vahvistuu tulevaisuudessa huomattavasti, uuden Kuntalain henki vaan on sellainen.

Ehkä tekstarin lähettäjän toive toteutuu ja uudet päättäjät saavat turhat menot kuriin perkaamalla vaikka edellä mainittuja toimintoja ja yksinkertaisesti jatkaa sopeuttamista ja säästää sekä sanoa stop velanotolle.

Pirjo-Leena Forsström, sd-valtuutettu, Lohja

 

Vastaa