Omistuspohja ei ratkaise hoivan ja hoidon laatua

Kuva Liisa Jääskeläinen

Pitkittyneessä vaalikampanjassa on yllättävän vähän puhuttu sosiaali- ja terveysalan uudistuksesta, vaikka se erittäin todennäköisesti toteutuu tulevan valtuustokauden aikana. Lohjasta tulee osa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta yhdessä Espoon, Hangon, Inkoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Raaseporin, Siuntion, Karkkilan ja Vihdin kanssa.

Kaiken aikaa on menossa kuntien yhteiset valmistelevat neuvottelut. Jos esitys etenee eduskunnassa toivotulla tavalla, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa vuoden 2023 alusta.

Alustavan arvion mukaan Lohjan nykyisestä, koko kunnan budjetista hyvinvointialueen osuus on yli 60 prosenttia. Tämä kertoo samalla, että nykytilanteessakin sosiaali- ja terveysalan menot ovat leijonanosa kunnan taloutta. Siihen nähden sote-asioista puhutaan vaalien välillä melko vähän. Vaalien lähestyminen on hiukan vilkastuttanut keskustelua ja saanut Lohjan perinteisen valtapuolueen, sosiaalidemokraatit ja toisen vasemmistopuolueen aktivoitumaan.

Pitkin kevättä nämä ryhmät ovat eri sote-lautakunnan asioissa halunneet korostaa, että Lohjalla ei pitäisi käyttää yksityisiä palveluita, vaan lisätä julkisen sektorin osuutta.

Ajatus sinänsä on hyvä ja kaunis. Tosiasiassa kuitenkin nämä samat poliittiset ryhmät ovat olleet päättämässä siitä, että esimerkiksi palveluasumisessa noin puolet on tällä hetkellä yksityisten palveluntuottajien tuottamaa.

Olen koettanut lautakunnassa ja toisaalta vanhusneuvostossa selvittää, miten näin on käynyt. Vastaukseksi olen saanut sen, että mitään suunnitelmaa, ohjelmaa tai linjausta ei ole.

Eniten palveluasumistakin tuntuvat ohjaavan kaavamerkinnät. Sinne, missä on y-kaava, voivat yksityiset palveluntuottajat hakea rakennuslupaa vaikkapa palvelutalolle, ja näin ovat Attendo, Mehiläinen ja Uudenmaan Seniorikodit tehneet. Meille on syntynyt yksityisten palvelutalojen keskittymä Maksjoki-Vappula -alueelle.

Nyt kaikki panevat toivonsa Pentinkulman uudishankkeeseen. Sen tieltä täytyy tosin purkaa Pentinkulman vanhin osa ja siirtää sen asukkaat tilapäisesti johonkin muualle. Uudisrakennuksen kauniissa havainnepiirroksissa virkeät vanhukset istuvat terassiparvella. Yksi jos toinenkin paikallislehden innokas kirjoittaja näkee omat vanhuutensa päivät tässä talossa.

Itse ajattelen, että sote-palveluissa ei ratkaise omistuspohja. Hyvää ja huonoa palvelua ja hoitoa voi olla tarjolla kummassakin. Tarvitaan riittävät resurssit, ennen kaikkea osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa, hyvä työnjohto ja kilpailukykyinen palkkaus.

Hilkka Hyrkkö

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

vanhusneuvoston jäsen

Vastaa