Lohjasta tuli osallistuvalle eläkeläiselle mieluisa kotikaupunki

Olen syntynyt v.1950 sisarussarjan kolmantena lapsena ja kasvanut pienellä teollisuuspaikkakunnalla Hämeessä. Valmistuttuani olin yli 30v. terveyskeskuksessa hammaslääkärinä Itä-Suomessa. Työni ja lapsuuden ympäristöni ovat opettaneet minulle monia perusasioita. Yksi tärkeimmistä on ollut toisten huomioiminen ja arvostaminen. Tuolta nousee myös tämän hetkinen haluni olla vaikuttamassa päätöksenteossa. Se on vastuun kantoa nyt, kun on aikaa ja voimavaroja. Tämän vuoksi olen ehdolla Lohjan kaupunginvaltuustoon.

Hammaslääkäriksi valmistuin 1975 Turun Yliopistosta. Tuolloin olin jo avioitunut Antti Lehtniemen kanssa, ja ensimmäinen kahdesta lapsestamme oli kaksivuotias. Virkavuosien jälkeen muutimme Lohjalle eläkkeelle.

Lapsuudenkotini oli hyvinkin suomalainen ja ehkä arkisen isänmaallinen. Lapsia kannustettiin ostamaan kotimaisia tuotteita. Samoin oli tärkeää ostaa kunnollista, ja tehdä myös itse asiat hyvin. Käden taitoja pidettiin myös suuressa arvossa. Kuvataiteellinen lahjakkuuteni taitaa olla peritty isältä, samoin jokin rohkeus omaan tekemiseen ja uuden aloittamiseen.

Olen harrastanut aina kuvataiteita, liikuntaa ja luontoa mahdollisuuksien mukaan. Lapsena hiihdin ja luistelin jopa kilpaa lähinnä omassa kylässä. Olen kuulunut myös taideseuroihin, ja osallistunut näyttelyihin alueenani metalligrafiikka ja puupiirrokset.

Olen saanut viettää kesäni Tammisaaren saaristossa, ja luonnollisesti kiintynyt meriympäristöön. Asumme nyt Lohjan keskustassa, ja silti kauniin maalaismaiseman ja järviluonnon tuntumassa. Nämä ovat nyt kotimaisemiani, joita kuvaan ahkerasti kameralla tai puhelimella.

Minulle kristilliset arvot ja niistä nouseva lähimmäisestä huolehtiminen ovat tärkeitä asioita. Olen itse joutunut näkemään, ettei elämässä kaikki vaiheet ole helppoja tai mene toiveiden mukaisesti. Tämä on hyvä huomioida kuntapolitiikassakin. Moni tarvitsee tukea päästäkseen vaikeimman yli.

Lapseni ovat aikuiset, ja lapsenlapset jo lähes teinejä. Olen virkeä ja minulla on nyt aikaa paneutua uusiin asioihin. Tahdon opiskella nöyrästi ja kuunnella muita. Olen seurannut hyvin tarkasti erilaisia Lohjaan liittyviä hankkeita, ja osallistunut mieheni kanssa julkisiin kaikille suunnattuihin tilaisuuksiin. Nämä ovat liittyneet esimerkiksi organisaatiouudistukseen, Laurentius-taloon tai Tennarin alueen kehittämiseen.

Itse tosin kiersin myös valokuvaamassa tulevan Hiidensalmen asuntomessualueen. Toivon, että tämä messuanomus hyväksytään. Tarvitsemme lisää asukkaita Lohjalle, ja elinvoimaa sekä pirteää ilmettä. Työpaikkoja olisi kyllä saatava myös välttämättä lisää. Kaavoituksella on suuri merkitys tässäkin asiassa, mutta myös kylien elävänä säilymisessä.

Olen sopivasti sekä kaupunkilainen että maalainen. Näin keväisin jo mietin mitä laitan kasvamaan omaan saaristopuutarhaani. Arvostan suuresti lähiruokaa, ja luotan kotimaisen ruuan tuottajiin. Automatkoillakin katselen viljelmiä, ja seuraan sadon kypsymistä. Söimme lohjalaisia Lobo-omenia vielä tammikuussa.

Ceta Lehtniemi