Politiikka vaatii rohkeutta, sinnikkyyttä ja aikaa

Olen jokaisesta keskustalaisesta ehdokkaasta tavattoman tyytyväinen. Ei ole helppoa asettua ehdolle ja tunnustaa julkisesti puoluetta. Politiikan ja poliitikkojen negatiivinen julkinen ruotiminen on jättänyt jälkensä demokratiaan. Politiikka on jo sanana erittäin kelvottomaksi väritetty. Entistä harvempi kuntalainen uskaltaa mukaan hoitamaan yhteisiä asioitamme. Kiinnostusta yhteisön edun valvontaan on onneksi edelleen olemassa, mutta vaatii melkoisesti rohkeutta tunnustaa aatetta ja ryhtyä poliitikoksi. Ja vaatii erityistä rohkeutta tunnustaa olevansa keskustalainen vanhassa demari-kokoomus kunnassa.

Politiikka on sisällöllisesti ja järjestelmänä varsin vaikeaa. Asioiden hoitaminen on jo itsessään vaativaa, mutta haasteellisemmaksi sen tekee kaavoihin kangistunut poliittinen järjestelmä ja kunnallinen asianhoitomalli. Vaatii melkoista sinnikkyyttä lähteä mukaan ja opiskella kaikki politiikan kiemurat.

Kuntapolitiikassa hoidettavia asioita on paljon ja laajalta sektorilta erilaisia aiheita. Onneksi työtä tehdään yhteistyössä muiden kanssa. Kokouksissa esityslistat ovat pitkiä ja käsiteltävät asiat moniosaisia. Vaatii paljon aikaa perehtyä asioihin, neuvotella päätöksestä ryhmissä, ja osallistua kaikkiin kokouksiin.

Poliittisen järjestelmän haasteellisin osa on kampanjoida pääsystä yhteishyödylliseen työhön. Oman itsensä markkinoiminen on suomalaisille erityisen haasteellista. Politiikassa se on tiivis osa kokonaisuutta. Kuntapoliitikoiksi päätyvät ne, jotka sietävät kampanjoinnin negatiivista palautetta, uskaltavat kertoa mielipiteensä julkisesti ja jaksavat markkinoida itseään. Kampanjointiin tarvitaan myös erilaisia esiintymistaitoja, some- ja tietoteknistä osaamista ja kirjoitustaitoa. Nykyisin kampanjoinnissa tuntuu tarvitsevan rajun pelaamisen kykyä, mikä ei ehkä heijasta hyvää itse vaikuttajan työhön. Koko yhteisön edustuksellisuus kärsii, sillä hiljaisten ja harkitsevien ääntä ei vaalikamppailu suosi. Kampanjointi vaatii myös paljon rahaa tai aikaa, sillä näkyvyyttä tai kuuluvuutta ei saa edullisesti.

Jokainen näissä vaaleissa ehdolle asettunut ensikertalainen on rohkeusmitalinsa ansainnut. Jokainen konkari on ansaitsee sitkeysmitalin. Äänestäjät määrittelevät millaista työtä ja kampanjointia he kuulevat ja arvostavat, ja millaiset persoonat luottamustehtäviin valitaan. Vaatii äänestäjältä melkoista rohkeutta, sinnikkyyttä ja aikaa valita hyvä ja sopiva oman äänen edustaja kuntapoliitikoksi.

Kirsi Ferin

vaalipäällikkö