TERVEYDENHOITO JA TULEVA SOTE; tehdyt päätökset ja ennakoitavissa olevat

Lehdistössä käydään kovaa keskustelua, kuka oli päättämässä Lohjan terveysasemien alasajosta. Päätös oli perusteltu taloudellisilla säästöillä ja oli ainakin kahden suurimman ryhmän ryhmäpäätös. Tätä ennen kyllä käytiin keskustelua korvaavista palveluista koko Lohjan alueelle, esim. terveysbussista ja kotisairaalasta. Viime ajan keskusteluissa ei ole kukaan valittanut valtuuston tekemästä päätöksestä, jossa lääkäri- ja hoitajapalveluiden asiakasmaksuja korotettiin 15 %, eli lääkärivastaanoton hinta nousi 2,60 €.

Täytyy myöntää, että pääterveyskeskukseen tulo on aika kallista lähialueeltakin. Julkinen liikenne kulkee harvaan ja ehkä lääkäriin menijän kunto tarvitsee ihan vuokra-auton. Silloin reissusta tulee todella kallis. Jos saat oikeuden käyttää Kela-taksia, edestakaisin matka maksaa 50 € ja lääkärimaksu 20,10 € = 70,10 € yhteensä. Melkein jo epäilen laskutaitoani.

Mutta tulevan SOTE-uudistuksen toteutuessa, meillä voi olla vielä kovemmat ajat odotettavissa. Nykyisen porvarihallituksen pyhä tavoite on saavuttaa SOTE – uudistuksella kolmen miljardin säästöt. Ihan varmaa on, että uudistus tekee kipeää juuri heissä, jotka eivät osaa ja eivät jaksa valvoa omia etujaan.

Suunnitteilla on aluehallintovirastojen virkailijamäärän vähennyksiä, vaikka tuleva sote-uudistus edellyttäisi lisääkin valvontaa. Ikä-ihmiset voivat olla ongelmissa hoitoon pääsyn ja maksusitoumuksien kanssa, etenkin jos heillä ei ole osaamista etsiä hintoja ja palveluntarjoajia netin kautta.

Kaikkien alan asiantuntijoiden, myös Sosiaali- ja terveysministeriön omien asiantuntijoiden mukaan paljon mainostettu valinnanvapaus tuottaa lisää byrokratiaa ja myös kustannukset todennäköisesti kasvavat. Ei tule mitään kolmen miljardin säästöjä. On suuri uhka, että rahan puutetta pyritään korjaamaan palveluiden laatua heikentämällä ja asiakasmaksuja korottamalla.

Olen pahoillani, että Lohjalla kaksi lähi-terveysasemaa lakkautettiin. Täällä etäänpänä kaupungin laidoilla olemme olleet todella pitkällä terveyspalveluista ja soten tullessa ja toteutuessa ei kukaan tiedä, monessako paikassa palveluita on tarjolla.

Kiertävä moni-toimi-bussi olisi edelleen harkitsemisen arvoinen ja kehitettävä palvelumuoto kaupunkilaisille.

Pirjo-Leena Forsström

Valtuutettu, sd, Lohja